In the traditional marriage, the man worked at a job to earn money for the family. Most men worked in an office, a factory, or some other place away from the home. Since the man earned the money, he paid the bills. The money was used for food, clothes, a house, and other family needs. The man made most of the decisions. He was the boss.
In the traditional marriage, the woman seldom worked away from the house. She stayed home to care for the children and her husband. She cooked the meals, cleaned the house, washed the clothes, and did other household chores. Her job at home was very important.
In recent years, many couples continue to have a traditional relationship of this kind. The man has a job and earns money for the family. The woman stays home and cares for the children and the house. Many Americans are happy with this kind of marriage. But some other Americans have a different impression of marriage and family responsibilities.
There are two important differences in male and female roles now. One is that both men and women have many more choices. They may choose to marry or to stay single. They may choose to work or stay home. Both men and women may choose roles that are suitable for them.
A second difference in male and female roles is that within marriage many decisions and responsibilities are shared. The husband and wife may choose to have children, or they may not. If they have children, the man may take care of them some of the time, all of the time, or not at all. The woman may want to stay home and take care of the children. Or she may want to go to work. Men and women now decide these things together in a marriage. Many married people now share these decisions and the responsibilities of their families.
问题:
1.Which of the following is NOT true in the traditional marriage?
A.The man worked at a job to earn money for the family.
B.The woman made most of decisions.
C.The woman stayed home to care for the children.
D.The man paid the bills.
【精析】B 根据第一段倒数第二句“The man made most of the decisions. ”可知,在传统的婚姻中,大 多数决定都是由男性做出的,所以 B 项错误。选项 A、C、D 分别可在第一、二段中找到依据。故 选 B。
2.In recent years ________.
A.young couples reject the traditional relationship
B.the woman has a job and earns money for the family
C.the woman doesn't stay home and care for the children and the house
D.the role of men and women has begun to change
【精析】D 根据第三段第一句 “ In recent years, many couples continue to have a traditional relationship of this kind. ”,第三段最后一句“ But some other Americans have a different impression of marriage and family responsibilities. ”和最后两段可知,近年来,许多夫妇依然继续这种传统的婚姻关 系(男主外,女主内),但其他一些美国人对婚姻和家庭责任有不同的感想;传统的婚姻和现在的婚 姻中男女角色主要有两点不同:一是选择更多,二是夫妻共同做出决定和承担责任。由此可推知,近 年来,男性和女性在家庭和婚姻中扮演的角色已经开始发生变化。故选 D。
3.Men and women may now choose all the following EXCEPT _________.
A.marrying or staying single
B.working or staying home
C.the roles that are suitable for them
D.leaving their jobs just because they have children
【精析】 D 根据第四段最后三句“They may choose to marry or to stay single. They may choose to work or stay home. Both men and women may choose roles that are suitable for them. ”可知,现在的男性和女性 可以选择结婚或者保持单身状态,工作或者待在家里,他们可以选择适合自己的角色,选项 A、B、C 均符合题意。D 项说法过于绝对,且根据最后一段倒数第三、四句“The woman may want to stay home and take care of the children. Or she may want to go to work. ”可知,D 项错误。故选 D。
4.The following are all true now EXCEPT that ________.
A.the couple may choose to have children or not
B.the man may take care of the children some of the time
C.the woman may want to go to work
D.the woman is the most important person in the house
【精析】D 根据最后一段第二句“ The husband and wife may choose to have children, or they may not. ”可知,夫妻可以选择是否要孩子,所以 A 项正确;根据最后一段第三句“....the man may take care of them some of the time....”可知,男性有时可能会照顾孩子,所以 B 项正确;根据最后一段倒数第三 句“Or she may want to go to work. ”可知,女性可能想要去工作,所以 C 项正确;D 项在文中并未提及。故选 D。
5.Which of the following is NOT true?
A.The man was the boss in the traditional marriage.
B.The woman's job at home was very important in the past.
C.Many Americans still have a traditional marriage.
D.Everyone tries to get married.
【精析】D 根据第一段最后一句“He was the boss. ”可知,在传统的婚姻中,男性说了算,所以 A 项 正确;根据第二段最后一句“Her job at home was very important. ”可知,在传统的婚姻中,女性在家里 的工作非常重要,所以 B 项正确;根据第三段第一句“In recent years, many couples continue to have a traditional relationship of this kind. ”可知,许多美国人依然拥有传统的婚姻关系,所以 C 项正确;根据 第四段第三句“They may choose to marry or to stay single. ”可知,人们可以选择结婚或者保持单身状 态,所以 D 项错误。故选 D。
